
4 port
600 gram mjölig potatis
1 ägg
500 gram durumvete (vanligt vetemjöl går också bra)
1 tsk salt
Koka potatisen och pressa den. Låt potatisen svalna. Tillsätt ägg och salt. Sikta i mjölet tills du får en smidig deg. Låt degen vila i kylen medan du gör såsen.
När degen har vilat rullar du ut degen i tumstjocka längder. Dela i ca 2 cm längder.
Koka upp lättsaltat vatten och låt klimparna sjuda i ungefär 2 min. Gör detta i flera omgångar, dom är klara när dom flyter upp till ytan. Plocka upp med hålslev.
Sås
2 burkar cocktailtomater
1 gul lök
3 vitlöksklyftor (hackad)
1 liten grillad aubergine
1 tärning hönsbuljong
2 msk tomatpuré
2 msk rödvinsvinäger
1/2-1 tsk chilliflake
1/2 msk honung
1/2 dl olivolja
Skiva aubergine på längden. Salta på båda sidor för att vätskan ska försvinna. Låt ligga ca 20 min på hushållspapper. Skölj av och torka. Grilla i grillpanna om du har en för snygga grillränder, ca 2 min på varje sida. Svetta lök och vitlök i olivoljan på medelvärme. Tillsätt övriga ingredienser och ungefär 1 dl vatten. Låt puttra i ca 30 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med riven paremesan och lite rostade pinjenötter.
Anna