
4 port
700 gram laxfilé med skinn
½ dl salt
1 tsk socker
Rimlag
Koka upp 5 dl vatten tillsammans med salt och socker. Låt svalna. Dela laxen i 4 bitar och rimma i den svala lagen minst en timme.
Sås
3 schalottenlökar
1 dl Campari
1 dl vitt vin
250 gram smör
salt och vitpeppar
Finhacka löken och svetta i en kastrull ca 1 min. Tillsätt vin och campari och låt allt koka ner till hälften av vätskan återstår. Sila bort lök. Behåll vin/campariblandningen. Kocka upp vinblandningen och tillsätt lite kallt smör i omgångar under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker.
1 1/2 blodgrapefrukt
1 Granny Smith äpple
Skär loss skalet från en grapefrukt. Allt det vita skall bort. Skär ut filleérna. Strimla äpplet i fina stavar. Lägg grapefrukt och äpple i en skål och pressa juicen av en halv grapefrukt över.
Ta upp lax ur rimlagen och torka av. Stek fisken i smör och lite olja med skinsidan ner ca 2-2 1/2 min på hög värme. Stek andra sidan ca 1 min. Mal lite peppar på laxen. Arrangera ingredienserna lite fint på en tallrik och servera omedelbart.
I mitt recept serverade jag denna rätt med Jasminris som jag rullat i lite rostade sesamfrön.