
4 port
2 ankbröst (ca 800g)
600 g stora fasta potatisar
300 g riven vitkål
50 g smör eller ankfett
1 tsk grovt mortlade hela fänkålsfrön
1 buljongtärning
salt och peppar
Metod
Börja med att "skåra" köttet i ett fint rutmönster. Stek med skinsida ner 12-15 min beroende på hur rött du vill att köttet skall vara. Svålen skall vara knapprig. Vänd och få lite färg på andra sidan. Häll ut stekflottet som bildas i pannan. Låt köttet vila i 7-10 min.

Skala potatis. Dela potatisen i ca 3 cm tjocka puckar. Du får dessvärre kasta ändarna. Stek på låg värme i fettet ca fem minuter på vardera sida tills gyllene. Vill du att få ett dekorativt mönster använder du en grillpanna. Salta och peppra efter smak. Slå på kokande vatten som täcker potatisen till hälften (ca 1,5 cm). Lägg i buljongtärning och låt småputtra i 12-15 min tills mjuka i mitten.

Ta upp potatisen och behåll buljongen.
Ta lite av buljongen och häll i pannan som du använt till ankan. Det kvarvarande karamelliserade fettet i pannan ger en ljuvlig sky. Stärkelsen som potatisen avgivit i buljongen hjälper till att "binda" skyn.
När köttet vilar och potatisen är klar tar du den rivna vitkålen. Har du ingen mandolin som jag, tar du en osthyvel. Värm smör i en panna. Woka kålen och fänkålsfröna i en minut max för att behålla knapprigheten.
Bred ut en bädd av vitkål. Lägg några tunna skivor anka ovanpå. Servera med lite av den goda skyn och fondanten. Urgott och lätt som en plätt.