4 port
2 fläsklägg ca 1,5 kg/st
1 gul lök
4 st stora vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
1 tärning hönsbuljong
1 msk liquid smoke
3 msk rödvinsvinäger
3 tsk rökt paprikapulver
3 tsk spiskummin
3 tsk salt
1-2 tsk chiliflakes
2-3 msk honung
1 lagerblad
Svartpeppar
Lägg fläskläggen i botten på en gryta och tillsätt övriga ingredienser. Låt småputtra i 2 ½-3 timmar.
Köttet är klart när det lossnar från benet. Låt svalna i grytan. Ta upp läggen och torka av, skär ett rutmönster i svålen. Grilla i ugn på 225 grader ca 30 min, tills dess svålen blivit knaprig.
Salsa
1,5 dl tinad majs (använd ej burkmajs)
3 urkärnade tärnade tomater
1 dl tärnad mango (går att köpa fryst)
3 strimlade vårlökar
0,5 dl finhackad koriander
1 pressad vitlöksklyfta
1 pressad limefrukt
1 röd chili (vill du ha en mildare smak, ta bort kärnhuset)
Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
Guacamole
4 mogna avokado
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
1 tsk spiskummin
1 msk gräddfil
4 skivor inlagd jalapeno (kan uteslutas)
Mosa ingredienserna med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.