Stäng
Startsida / Svårare / Sweet Italian Porc och Körvelkorv

Sweet Italian Porc och Körvelkorv

Ca 12 rejäla korvar
Grundsats
1,25 kg fläskkarré
250 g rimmat sidfläsk med svål
500 g späck
1 stor gul lök
1/2 vitlök ca 5-6 stora pressade klyftor
1-1 1/2 msk salt
4 msk rödvinsvinäger
rejält med svartpeppar

Att göra korv är lite pilligt och tar lång tid eftersom det är viktigt att smaka av innan korvsmeten hamnar i fjällstren.
Hacka lök och pressa i vitlök i olja på medelvärme i en panna till den blir genomskinlig. Det är viktigt att löken inte bränner vid för då kan korven bli besk. Låt svalna. Skär bort svål från sidfläsket. Dela kött och späck i tärningar om ca 4*4 cm. Se till att du får bort eventuella broskbitar från karrén som annars lätt kan fastna i kvarnen. Mal späck och svål först. Ställ fettet åt sidan.

Mal sedan karrén och sidfläsket två gånger i kvarnen. Anledningen till att jag väljer att mala kött och fett separat samt fettet en gång är att jag vill ha olika konsistenser på innehållet i korven.
Blanda det malda köttet, fettet lök och vitlök. Tillsätt drygt hälften av saltet och rikligt med peppar. När smeten är ihopblandad povsteker du en liten klick. Tillsätt mer salt, peppar och vinäger efter smak.
När grundsatsen nu är klar kan du börja med smaksättningen av korven. Här har jag delat satsen i två lika delar. Jag har använt mig av torkade kryddor föruto persiljan som är färsk.

Sweet Italian Porc
1 1/2 msk mortlad fänkålsfrö
2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 dl hackad bladpersilja
1 tsk chiliflakes
1 tsk rosmarin
1 tsk basilika

Körvelkorv
3 msk körvel
1/2 dl finhackad bladpersilja

Blanda kryddorna med korvsmeten. Nu är smaksättningen klar och det är viktigt att du provsteker och smakar av så du får rätt smak. Körveln är lite diffus, men ger en väldigt elegant och mjuk smak. Låt smeten vila någon timma. När du är nöjd med resultatet är det dags att sätta på korvhornet på kvarnen. Jag valde den grövsta tjockleken.
Fjälster kan du köpa i de flesta matbutiker. Lägg detta i blöt någon timma innan själva korvstoppningen.
Trä på fjälster på korvhornet. Lägg i lite korvsmet i kvarnen och låt denna passera genom kvarnen ut i fjälstret. Det är viktigt att du inte bundit en knut på fjälstret då detta medför att du får luft i korvens ända. Alltså när lite av fyllningen kommit ut i fjälstret binder du en knut med bindgarn i ändan. Låt nu resten av fyllningen passera genom kvarnen ut i fjälstret. Det är enklast att göra en "korvring". Om du vill kan du använda bindgarn eller snurra korven för att få lika stora korvar. Titta på youtube om du känner dig osäker.
Grilla eller stek korven. Du kommer bli en ny korvdrottning/kung bland dina vänner!

AnnaJag har alltid älskat att laga mat. Vid 43 års ålder och fem barn senare brinner intresset starkare än någonsin. Jag vill dela med mig av hur man med enkla grepp och liten kassa kan åstadkomma stordåd i köket...

Läs mer

Följ mig på Instagram

Kategorier / Taggar

Svårare (6)

Arkiv

2015
   december 2015 (1)
   maj 2015 (2)
   april 2015 (1)
   mars 2015 (2)
   februari 2015 (3)