
200 g rensade kantareller
2 tsk finhackad schalottenlök
2 tsk finhackad bladpersilja
30 gram smör
olivolja
Metod
Stek kantarellerna i olivolja på hög värme. När vätskan har försvunnit tillsätter du en klick smör och schalottenlök. Stek ytterligare någon minut salta och peppra. Låt svalna. Ta hälften av kantarellerna och mixa till en slät röra. Finhacka resten av. Tillsätt smör, persilja och de finhackade kantarellerna i den mixande kantarellröran. Salta och peppra lite till. Forma till en "korv" i plastfilm och lägg i frysen. Servera med grillad fisk eller kött.
Anna |

ca 3 dl
220 g rabarber, skalade och skivade
½ hackad gul lök
3/4 dl socker
1 hel stor röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 lagerblad
1/2 tsk pressad citron
2 tsk salt
svartpeppar
Metod
Svetta lök, vitlök och chili i lite olivolja. Tillsätt rabarb, socker, lagerblad och citron. Låt puttra på medelvärme i ca 7-10 min. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och svalna. Ta bort lagerbladet. Passar bra till Grillat kött, fisk och dessertost.
1,5 dl tinad majs (använd ej burkmajs)
3 urkärnade tärnade tomater
1 dl tärnad mango (går att köpa fryst)
2 avocado (tärnad)
3 strimlade vårlökar
0,5 dl finhackad koriander
1 pressad vitlöksklyfta
1 pressad limefrukt
1 röd chili (vill du ha en mildare smak, ta bort kärnhuset)
Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
4 pers
150 gram skalad rostad saltad mandel
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
2 st vitlökar
1 msk sherryvinäger
1 tsk pressad citron
salt, peppar
Metod
Blanda alla ingredienser i en mixer eller skäl, mixa eller andvänd stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Servera som vanlig pesto med massor av persilja, eller pasta med stekt blandsvamp, persilja och riven parmesan. Den funkar även urbra som tillbehör till allt som är grillat.

1 litet vitkålshuvud
1 fänkål
3 dl gräddfil
4 msk majonäs
1 pressad citron
1 bunt persilja, dill och gräslök
1 msk socker
salt och peppar
Metod
Strimla vit- och fänkålen. Glöm inte att skära bort stammen från vitkålen. Skölj i kallt vatten. Lägg i en påse i kylen och låt stå. Då blir nämligen kålen krispigare. Rör ihop öviga ingredienser och blanda med kålen. Ju längre den får stå desto bättre och godare blir resultatet. Bra tillbehör till grillat eller varför inte på julbordet.

1 kg nypotatis
50 g smör och 1/2 dl olivolja
1/2 dl timjan (ta vad du har hemma tex dragon, rosmarin, salvia etc)
salt och peppar
Metod
Skrubba potatisen. Dra ut 2-3 ark aluminiumfolie (ca 50 cm). Placera potatis och kryddor på folien. Vik ihop till ett litet paket. Lägg direkt på grillen i ca 20 min.
6 portioner
3 burkar bönor av god kvalitet tex Borlotti, Kidney och Kikärtor
1 rödlök
½ dl soltorkade tomater i olja
1 dl finhackad bladpersilja
1 dl olivolja
3-4 msk balsamvinäger
Salt, svartpeppar
Skölj bönorna ordentligt under rinnande vatten. Hacka rödlöken och tomaterna. Blanda bönor, tomater, lök, persilja och häll på olja, vinäger smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå minst 4 timmar och dra, men bäst smakar den dagen efter!!!
God till grillat kött och mättande, med mycket vitaminer.
4 port
1 paket cremecheese (Philadelphiaost 200 g)
1 burk vita stora bönor
2 vårlökar, strimlade
1 chili (spansk peppar) finhackad utan frön
1 msk jalapenos, finhackad
1 vitlök, pressad
2 msk röd paprika, i små fyrkanter
2 msk neutral olja (rap-s eller majsolja)
2 msk pressad citron
1 dl riven cheddarost
2 tsk honung eller socker
salt och svartpeppar


Metod
skölj bönorna noga under kallt vatten. Lägg ost, citron, vitlök, olja och hälften av bönorna i en blender och mixa. Grovhacka resterande bönor, och tillsätt i smeten samt de övriga ingredienserna. Mixa inte, det ska vara lite tuggmotstånd. Smaka av med salt, peppar och honung. Låt gärna stå i kylen hela dagen. MUMS till grillat kött!

4 port
2 1/2 dl pärlcouscous eller libanesisk couscous
3 st vårlökar, strimlad
1 dl torkade tranbär, grovhackad
1/2 dl salta mandlar eller cachewnötter, grov hackad
Dressing
1 1/2 dl olivolja
4 msk citronsaft
2 tsk curry
1 tsk kanel
2 tsk salt
svartpeppar
Metod
Blanda alla ingredienser till dressingen. Koka couscous enligt anvisning på paketet (ca 20 min) kyl genast. Blanda couscous med vårlök, tranbär och nötter slå på dressingen. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Denna kan göras väl i förväg, får bara mer och godare smak om den står.

Grönkålssallad med quinoa
Gott som bara sallad eller till grillat eller stekt kött i alla former.
400 gram grönkål
1 ½ dl quinoa + 3 dl vatten
1 dl riven parmesanost
1 stor röd ”snackpaprika”
250 gram röda kärnfria vindruvor
1 dl rostade och lätt saltade solrosfrön
Koka quinoan i vattnet och i ½ tsk salt, enligt förpackningen och låt den svalna helt. Strimla grönkålen och koka den i lättsaltat vatten ca 2 min, skölj den i kallt vatten och slunga den torr, gärna i en salladsslunga. Skär paprikan i små fyrkanter, och dela vindruvorna i kvartar. Blanda quinoan med osten och tillsätt grönkål, druvor, paprika och solrosfrön. Slå på dressingen och blanda runt innan servering.
Dressing
1 ½ dl olivolja
½ dl citronjuice
2 vitlöksklyftor pressade
2 tsk socker
1-2 tsk salt
Svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser ovan, och smaka av med svartpeppar och ev mer salt.
Anna |